Lakritskladdkaka med hallongrädde
LAKRITSKLADDKAKA (12-15 pers)
200 g smör
Marabou Black 180 g
4 ägg
4 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 dl mjöl
1 dl kakao
4 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, och rör ner chokladen, som du hackat grovt. Rör ägg och båda sorterna socker (behöver inte vispas!). Rör ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Häll i choklad- och smörblandningen.
Häll smeten i en smord och bröad rund form, minst 24 cm i diameter, med löstagbar kant.
Grädda i 175 grader i ca 25-30 min. Kakan ska ha fått en "skorpa" på ytan men är fortfarande lös när man tar ut den. Rekommenderar kortare tid om man gillar smetig kladdkaka, lite längre om man gillar fastare och segare. Om kladdkakan blir för kladdig kan man låta den svalna i kylen ordentligt, då brukar den sega till sig lite.
Grädda i 175 grader i ca 25-30 min. Kakan ska ha fått en "skorpa" på ytan men är fortfarande lös när man tar ut den. Rekommenderar kortare tid om man gillar smetig kladdkaka, lite längre om man gillar fastare och segare. Om kladdkakan blir för kladdig kan man låta den svalna i kylen ordentligt, då brukar den sega till sig lite.
Servera med vispad grädde som är blandad med lite vaniljsocker och mosade hallon. Ät och njuuut!
Lycka till!